torsdag 8 oktober 2009

Idol-Mariette gör fjortisflickor till lesbianer


Dagens glada:

Och här intervjuar nu äntligen QX bruden som håller på att få alla sveriges idolkikande heterobrudar till flator.


Dagens hårda:

Det intressanta är nu inte att Mariette nu poängterar att hon är ickehetero, utan att en QX-reporter inte klarar av att vara mer heteronormkritisk än så här. Jag undrar dessutom hur snubben som menade att han var lite gay eftersom han var "snäll och mjuk" tänkte och varför QX-reportern valde att inte ställa följdfrågor på det. Men å andra sidan är ju det här med att försöka knö in hela HBTQ-världen i begreppet "gay" väldigt QX. Och QX i sin tur är ju oftast en patriarkal glambögtidning snarare än en heteronormkritisk HBTQ-tidning (och där är Sara Lövenstam ett av få guldklimpsundantag).

Det här är år 2009.

Det borde inte räcka som hetero att säga att "jag har många homokompisar" för att få QX hyllning. I så fall borde Göran Hägglund höjas till skyarna som en HBT-förkämpe av stora mått! Det gäller att faktiskt arbeta för HBTQ-rättigheter, om det så handlar om att fråga lokala vårdcentralen om ifall de är HBT-certifierade, agera när någon skriker "bög" eller kolla upp hur barnböckerna barnen har tillgång till egentligen ser ut. Små aktioner i vardagen.

Det här är år 2009,
och det är dags för gay-tidningar, såsom QX, att sluta fråga frågor såsom "har du någon homokompis". Det är som att säga att man är djurvän för att man har en undulat, medan man samtidigt äter kyckling från den konventionella köttindustrin.

Inga kommentarer: