lördag 27 december 2008

Selma - flata eller heterosexuell?

SVTs juldrama om Selma Lagerlöf är miniserien som det
kikas noga på i nya kollektivet där jag, Nipples, Groove
och A vistas. Att jag älskar den är ett faktum, all cred till
SVT för en så småsexig flatserie som årets julklapp på tv.

Vad som däremot fashinerar mig är att det över huvud taget finns en debatt över Selmas sexualitet på sidor på nätet där serien debatteras. Den plats heterosexualiteten ges i media närmast kan liknas vid en galen blottare som springer omkring och trycker upp sina pungkulor i ansiktet på alla, oavsett sexualitet, hela tiden.

Ändå har Selmas släktingar just gått ut i media och rasat mot hur de upplever
att serien förtalar Selma. Samtidigt debatteras serien hett på bloggar och i diskussionsforum av folk som upplever att fokuset i serien ligger på Selmas sexualitet.

Men hur kommer det sig att man år 2009 fortfarande anses vara heterosexuell tills att någon BEVISAT att man är inte är det? När krävde någon senast bevis på att någon historisk person var heterosexuell? Finns det bevis på vad för läggningar Sveriges alla kungar haft? Kan man med säkerhet bevisa vad för läggning ens levande personer, såsom tex kronprinsessan Vickan har?

Hur kommer det sig att en film/serie/bok där huvudpersonen inte är heterosexuell anses ha temat "sexuell läggning"? Detta trots att snuskmängden oftast är väldigt snål i jämförelse med vilken tv-serie/bok/film som helst som skildrar en heterosexuell huvudperson?

Det har sagt förr och det bör sägas igen: det är dags för cis-Sverige att sluta kräva att sin sexualitet skall synas överallt hela tiden. Get your balls out of my face, heterosexuality!

(och du som missade första delen av serien om Selma, en serie i två delar, kan se den på SVT.se)

Inga kommentarer: