måndag 6 april 2009

Jan Björklund kallar HBT för trams

Björklunds kunskaper om det sociokulturella och HBTQ-frågor är mycket begränsat avslöjas när han blir intervjuad i den kristna tidningen Dagen. Bakgrunden är att det på Folkpartiets landsmöte beslutades att avskaffa heterosexualitet som norm. Ett mycket bra ställningstagande, bland annat eftersom man i ett heteronormativt samhälle orimligtvis kan veta hur många som faktiskt är heterosexuella.

Till tidningen Dagen, på en förfrågan om vad Jan Björklund anser om beslutet så säger han:

"Ja det är ju bara trams, att avskaffa det som norm.
Jan Björklund skrattar högt.
- Över 95 procent är heterosexuella, det är klart att det är en norm.

"


Vi måste en gång för alla komma bort ifrån en bild av att vi i dagens samhälle skulle kunna veta hur många procent som har en viss läggning. Att Björklund inte inser hur dessa sociala processer fungera gör mig mycket orolig. Man kan ana, att hans fientliga inställning till HBT och normkritik som trams, innebär att han innehar mycket liten kunskap om hur viktigt detta är att få med i en eventuell ny lärarutbildning (se förra inlägget)

2 kommentarer:

Pony sa...

Åh vad du skriver bra!

Gitte sa...

Det är ett sanslöst uttalande, jag saknar fullständigt ord.

Vore väldigt intressant att veta om han inte heller uppfattar att kvinnor har en underställd samhällsposition på grund av sitt kön, eller om det är trams det med?

Faktum är att jag tror stenhårt på att den dagen vi kommer ifrån heteronormativt tankessätt, till förmån för ett mer könsneutralt -vi verkar ju vara på väg dit, hejja mänskligheten! - så kommer vi alla ut på arenan på ett helt nytt sätt, oavsett om vi är hetero/hbt/män/kvinnor/queer. Jag gissar att tanken/insikten/vidden skrämmer heteromän i kostym en hel del...om de nu har tänkt så långt?

Jag måste säga att jag längtar efter den dagen då man slutar bedöma människor utifrån det de gör i sin sängkammare. Det är fanimej så dumt, så det finns inte.