tisdag 28 april 2009

Sakine och Wallner om Bara bröst


I Expressen för några dagar sedan lyfter Sakine Madon vasst fram det absurda i Malmös sätt att diskutera bara bröst och organisationen Bara Brösts mål.

"...för det första är offentliga simhallar inte privata företag som ska serva "kunder" - på privata simhallar får man för min del ha vilka regler man vill. Det är inte mina pengar eller min simhall. Kommunalt finansierade simhallar är en annan sak. Och kommunens uppgift är inte att rätta reglerna efter "befolkningsstruktur" eller känsliga medborgare, det är att se till att simhallarna har lika regler för alla."

I bakgrunden ligger att fritidsnämnden i Malmö stad haft på sin dagordning att ta beslut om att porta barbröstade bio-kvinnor från Malmös badhus. Mansbröst är det ingen som diskuterat att förbjuda (oavsett om de är större eller mindre än ett genomsnittligt kvinnobröst). Anders Wallner som själv tidigare suttit i fritidsnämnden i Malmö stad tar upp ämnet på sin blogg och uppmanar de nu sittande fritidsnämndledamöterna att diskutera frågan i hans diskussionsforum.

Sakine avslutar sin artikel med:

"För det andra: "arbetsmiljöproblemet" försvinner om personalen tillåts ägna sig åt sitt jobb - hålla ett öga på barn och slöfattade som inte håller sig till högertrafik bland motionssimmare - snarare än att leka sedlighetspoliser.
Det finns barn som av reaktionära föräldrar inte tillåts delta i simundervisning, barn som täcks från topp till tå. Här får staten gärna kavla upp ärmarna och lägga sig i klädsel som hindrar. Att kräva "anständighet" av kvinnor som visar lika mycket hud som män ska statlig eller kommunalt anställd personal däremot ge fan i."

När den instans, Jämo, som fanns till för att skydda emot diskriminering ändå beslutat att det inte finns någon diskriminering i fallet eftersom det råder olika normer för hur män och kvinnor bör vara och se ut, då är en misstroendeförklaring mot regeringens jämställdhetspolitik väl på sin plats. Diskrimineringsombudsmannen, som ersatt Jämo, har ett misstroendesår att försöka hela, frågan är om man kommer kunna lyckas med det, när man inte ens lyckas besluta om ett könsneutralt namn för sin organisation.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Till Malmös försvar får väl ändå läggas att man faktiskt beslutatade tvärtom.

http://sydsvenskan.se/malmo/article444555/Chatt-om-bara-brost-i-simhallar.html

Queersammanbrott sa...

Helt rätt, och Liv är vass och tydlig i chatten på Sydsvenskan tycker jag.