måndag 6 april 2009

"Tingeling Tingeling, Jan Björklund fattar ingenting"


De kallar det studiedag, jag kallar det livet. Utanför mitt fönster i solen hör jag plötsligt en förskoleklass gå förbi. Tjejerna som går längst fram sjunger (för fulla muggar, med melodin från melodifestivalen): ”tingeling, tingeling – killar fattar ingenting”.

Lärarna säger inget. Jag blir sugen att öppna fönstret och skrika åt dem att det inte är okej. För det är inte okej. Men med en lärarutbildning som ser ut som den gör så är det inte märkligt att lärarna inte alls säger något. Jag har kamrater som gått igenom hela lärarutbildningen, för bara ett år sedan, utan att ens ha hört ordet jämställdhet och hbt nämnas. Hur länge det kommer dröja innan de börjar snacka trans och queer med de som skall ha hand om våra barn större delen av dagarna, det kan man undra. Men varför skulle Göteborgs Universitet ha kommit så långt när inte ens HBT-festivalen kommit dit än, egentligen?

Och nu har det kommit ett förslag om att göra om lärarutbildningen från grunden och samtidigt ta bort jämställdhet och hbt helt. Att inte RFSL och ännu mindre HBTQ-studenterna fått vara med som remissinstans kan man verkligen ifrågasätta. I dagens skola finns det, även om det inte alltid följs, ett nedskrivet mål om att man skal arbeta mot stereotypa könsroller. Detta vill den nya utredningen ta bort och istället ersätta med motsatsen. Man skall nämligen, om detta vidriga förslag til ny lärarutbildning blir verklighet, istället arbeta för att "beakta könsmässiga skillnader".

Det är Sigbritt Franke som gjort förslaget med namnet "en hållbar lärarutbildning". Vem tror att Björklund med sina heta drömmar om en naziskola skall förändra Frankes förslag innan han blint tutar och kör? Jag tror inte det. I alla fall inte om det fortsätter vara så tyst som det varit hittills varit. Skolan skall föras 50 år tillbaka i tiden. Varför är hbt-bloggare landet över så tysta? Varför är media så tysta? Hur kan ett så litet parti som folkpartiet lyckas lura så många att det är skolan, barnen och framtiden de bryr sig om?

I ett land där hatbrotten stadigt ökar och lärarna är för få väljer Jan Björklund ändå i beslut efter beslut att springa blint framåt utan en tanke på en långsiktigt hållbar skola och de konsekvenser skolans verksamhet har på samhället i stort. Det är lite ironiskt att utredningen om en ny utbildning heter just "en hållbar lärarutbildning".

Nej, vi måste bli som den lilla tanten på bilden här överst. Inte fysiskt slå tillbaka, men vi måste säga ifrån mot den borgerliga skolpolitikens lek med barnen, vår framtid. Det är dags att satsa på barnen på riktigt och inte säga att vi inte har råd att göra så (samtidigt som vi höjer eu-parlamentarikernas månadslöner från 50000 till 85000 kronor).

Inga kommentarer: