lördag 18 juli 2009

Religionsfrihet VS mänskliga rättigheterNär både Litauen, FN, Usa, Rumänien och Sverige samtidigt inför homofobiska lagar och rättsliga begränsningar så borde vi börja darra.

Det har börjat talas i demokratirörelser och HBTQ-kretsar om det knivhugg i ryggen som nu genomförs riktat mot både jämställdheten, demokratin och HBTQ-personers rättigheter. Nej, inte på grund av Carolina Gynnings nya program Dagens man (även om det är ofattbart att man år 2009 fortfarande kör en sådan heteronormsåpa), utan på grund av de små (eller stora) steg i fel riktning som nu börjat tas från homofobers sida i religionens namn.

Jag tror personligen att många homofober har varit väldigt tysta länge, och att man ifrån många religiösa håll varit lite rädda för att yttra sig. Jag tror dock att den homofoba rörelsen i Sverige fick ny glöd efter att Åke Green friades i åtalet om "hets mot folkgrupp". Jag tror dessutom att det är ett symptom på vart vindarna blåser att JÄMO beslutade att inte ta upp kampen i Bara Bröst-diskussionerna och istället uttalade att man vill anpassa jämställdhetslagarna till samhällets heteronormer. Humanisternas reklamkampanj "gudfinnsnoginte" tar visserligen upp dagsaktuella demokratiska problem kring religion på ett bristfälligt och opedagogiskt sätt, men visar ändå som en galen motpool till fundamentalister inom religionen på hur aktuellt det är med en seriös debatt kring de mänskliga rättigheterna och demokrati i dagens värld. Det tragiska är att de inte själva bidrar till den diskussionen utan istället censurerar kritik mot humanisterna. Humanisterna har viktiga saker att säga, det är synd att de framstår som lika fundamentalistiska som många religiösa samfund. Det vi ser skulle visserligen kunna vara fråga om de sista religiösa dödssprattlande försöken att , men jag tror ändå inte det när muslimska länder i FN lyckats driva igenom en resolution som säger att man inte får lov att kritisera religioner.

Demokrati och rättigheter är inget man tilldelas, det är något man måste kämpa för - och en för stor del av demokrater, ickehomofober och ickeheteronormativa har varit tysta för länge. Vi behöver etablera en bra diskussion om hur allas rättigheter skall kunna tas tillvara, och då kan vi inte stifta FN-regler som säger att religion inte får kritiseras i en värld där så många brott begås i religionens namn och inte heller likt Humanisterna försöka utrota religionen. Demokrati, någon?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker att båda sidorna är fundamentalister. Både de som försöker införa mer religion i samhället och de som vill utrota den helt. Bara för att en hel del religiösa samfund är homofobiska så borde ändå inte religionen förbjudas för att den är en så stor del av människors liv som det faktiskt fortfarande är. Däremot borde man ta debatten och säga att homofobi och motsättande av HBT-personers rättigheter är fel.
Jag kunde önska att man kunde debattera på ett mer moget sätt istället för att det reduceras till: "du är en idiot."
Att FN inför vill införa en klausul där man inte får kritisera religionen är katastrofalt.