fredag 24 juli 2009

Heterohatets dag, what the f**k?

Vilka är egentligen de här Göteborgs Queerinstitut som påstår sig ha rätten att definiera vad queer är? Och varför har Stockholm Pride släppt in dem med programpunkten "Heterohatets dag" under pride?

Det känns sådär galet militant radikalvänster, och när man kikar på deras sida så ser man att de mycket väl vänder sig enbart till vänsterpersoner. Det finns mycket politik från både höger (borgarnas skolpolitik till exempel) och vänster (detta eller till exempel AFA) som inte har ett helhetstagande konsekvensperspektiv. Har kvalitétsnivån i politiken sjunkit? Nja. Men man kan inte enbart genomföra saker med roliga titlar för att man tycker det är roligt, inte när man gör det i andras namn och på andras bekostnad. Hets mot folkgrupp, någon? Och jag är lite besviken att queerbegreppet för första gången använts i samband med något som bara känns som arg kortsiktig tonårsradikalism, hellre `då en torr långsiktig studentrörelse. Varför inte heteronormhatets dag? Kanske för svårt att uttala skrikandes under en blodig revolution?

7 kommentarer:

Tung Bui sa...

Som queer så är heterosexualitet inte något som bör främjas. Det kan verka radikalt vid första anblicken men om du bara ger det en chans så tror jag att du kommer att gilla det du med. Det gäller att sparka uppåt, och just nu så värderas heterosexualitet som något bättre, därav så är det helt på sin plats med den titeln. Jag tror inte på heterosexualitet, och jag tror egentligen lika lite på homosexualitet. Att sexualitet bara är ett resultat av performativitet. Hade vi levt i ett samhälle som inte hade hbt-förtryck så vore det på sin plats med en "hata homodag." Men just nu bör vi nog sparka uppåt och på så vis skapa diskussion. Ge det en chans innan du dömer ut den och så lättvindigt kallar den en kortsiktig tonårsradikalism.
/T

Queersammanbrott sa...

Att sparka uppåt, rent symboliskt, är givet. Jag tror inte heller på att kärnan i sexualiteten vare sig är heterosexuell eller homosexuell, vad folk dock vill kalla sina sexualiteter och hur de vill arrangera sina kärleksrelationer måste vara varje enskild persons val. En rent hatisk företeelse som lägger fokus på hat istället för på målet är nästan en perfekt beskrivning av hur i alla fall jag skulle definiera kortsiktig tonårsradikalism. Det behövs ett tydligt mål om vad man vill uppnå. Det saknas i beskrivningen. Kanske beror den ytterst sparsamma beskrivningen i prideprogrammet dock på att man hoppas locka folk på så sätt. Det kommer säkert locka en del med den auktoritära stilen. Som queer menar jag dock att heteronormen inte är något som bör främjas, och därmed den icke självvalda heterosexualiteten. Vad finns det för mening med att gå in och försöka förneka människor sin sexualitet? Förr eller senare tror jag att vi kommer till en plats där man kommer mena att det inte finns några sexualiteter, att det är formbart och valbart, men vill man som queer vara en del i att uppnå ett sådant samhälle så tror jag inte att hat-dagar kommer leda ett enda steg åt rätt håll. Hat föder hat föder hat föder hat.

FVHC sa...

Heterohatets dag...?

Ett ordentligt baklängesmål för
HBT rörelsen när man tycker det
är ok att blanda in detta i Pride.

Judehatardagen?
Invandrarhatardagen?
What is next?

Nej, de som gillar detta borde ge
sig själva en ordentlig pungspark.
Oavsett kön.

Queersammanbrott sa...

Att det här är mycket märkligt FVHC, det tycker nog synnerligen många inom HBTQ-rörelsen.

Att enstaka folk tycker så här, det är en sak. Det relativt förståerligt att det finns hatkänslor mot heterosexuella som grupp från enskilda individer inom HBTQ-rörelsens håll snarare än tvärtom. Det är trots allt inte HBTQ-folk som förföljer, misshandlar och systematiskt diskriminerar heterosexuella. Men att låta folk ha med en temadag med en sådan titel på Pride, det är lika märkligt som om du med alla din homofobi och inskränkthet skulle få vara den person som skulle få tala för statens räkning om HBTQ i exempelvis en skola.

Ps. Inte för att det tycks vara så stor skillnad på din kompetens på området och exempelvis Jan Björklunds, men det visar ju snarare på hur absurd Jan Björklund gör sig i rollen som skolminister än något annat. D.s

lilithsvalin sa...

Jag kan ändå förstå varför man gör så med tanke på hur många heterosexuella som fortfarande har en stor okunskap och arrogans när det gäller att förstå hur HBT-personer har det. Då blir det lätt att hata och givetvis missar man också målet precis som du skrev. Det är synd.

Philishave sa...

Så jävla kontraproduktivt.

relationer sa...

jag reagerar också på heterohatets dag, vad jag förstår så är det en återkommande dag varje år också.

och jag funderar på om det är samma personer som står bakom "kapitalist nu ska du dö" som stod på massa affischer runt 1 maj

jag undrar vad målet är, hur vill de att folk ska läsa texten?