torsdag 23 juli 2009

Teknikmagasinets prylbög - årets queerwash!


Samma fenomen dyker upp varje år under Stockholm Pride. Inför pride intervjuar QX i år Teknikmagasinets VD som vasst beskriver sin egen bransch som heteronormativ. Med ett sådant språkbruk lyckas Teknikmagasinet framstå som mer queer än vad QX någonsin lyckats med. Det kommer säkerligen bli poppis för ett företag som i vanliga fall sprider sin reklam i form av en "Prylbibel" att nu lansera en regnbågsfärgad edition vid namn "Prylbibeln - the prylbög edition". Det är inte möjligt att en god tanke finns bakom, men det slår väldigt fel.

"Bögprylbibeln" kommer enbart spridas i centrala Stockholm, något som är väl värt att kritisera. Är det någon som inte behöver fler gratis regnbågsprylar är det HBTQ-folk på pride, istället borde upplagan skickas till alla småorter landet över om Teknikmagasinet faktiskt menar allvar med sitt statement. Det finns heller ingen information på Teknikmagasinets hemsida. Således, hur snygg Prylbögsbibeln än är så stinker påhittet queerwash* lång väg. En gratis smoothie, gratis kondomer? Vi tar gratisprylar och tror oss förbli opåverkade. Rika företag står varje år och marknadsför sig själva med reklamvaror inne i kapitalistiska pridepark, för att resten av årets dagar inte göra något ickeheteronormativt. Så, ni queers som har råd att köpa inträdesbiljett till bögparken, ta och ställ kritiska frågor till alla företag som finns där och helt plötsligt är superduperHBTQfriendly!


* Är begreppet greenwash bekant för dig har du säkert lätt att relatera begrepet queerwash. För beskrivning av begreppet greenwash, se ex Ljungbergs blogg eller wikipedia.

1 kommentar:

A sa...

VIll HA. Ta en åt mig om du ser en.