måndag 9 mars 2009

8 mars, Chamberland och politik för framtiden

Internationella kvinnodagen igår blev regntung, men trots det var det många demonstranter i demonstrationståget i Göteborg. Jag hade dock, precis som förra året, hoppats att det skulle bli någon förändring i hur man arrangerar tåget. Jag vill nästa år se ett 8-marsfirande som samlar stora mängder arga feminister både med syftet att peppa varandra och med syftet att påverka. Om de där gamla slagdängorna som skriks inte ens känns i hjärtat på många som går i demon, hur skall det kunna nå in i hjärta och hjärna på åskådarna? Jag vill se lite riktigt jävlaranamma nästa år och nya sätt för påverkan.

Höjdpunkterna från årets 8-marsfirande i Göteborg:

- att det fanns såväl brudar med slöja som märkesmodelejon med
- att många kom trots regnet
- att Kiriaka ledde demotåget. If I cant dance to it....
- Armbryterskan från Ensamhetens arrangerande av en internationell armbrytningstävling för enbart brudar


Årets joker: Alexander Chamberland, före detta språkrör för Grön Ungdom (Miljöpartiets ungdomsförbund) deltog i Aftonbladet med ett debattinlägg. Chamberland går ur mp och kritiserar mps jämställdhetsarbete och klassanalys. Istället joinar Chamberland FI.

Jag tycker inte det är märkligt att Chamberland kritiserar mps jämställdhetsarbete och avsaknaden av klassanalys. Visserligen är mp det enda partiet som på allvar tar upp rättvisefrågor på ett internationellt plan. Globalt sett är alla i Sverige överklass och det har mp insett även om man måste lära sig tala högre om den ekvationen. Mp kopplar även miljö till jämställdhet och rättvisa. I många andra kretsar där man mer utryckligen talar om klassförtryck så läggs allt fokus istället enbart på Sverige vilket medför en helt meningslös klasskamp. Skall det finnas en klasskamp på riktigt så måste den vara global, men även arbetas med lokalt. Att som vänsterpartierna allt för ofta enbart tala om klass inom Sverige, men sedan inte kunna tänka sig att sänka sin egen levnadsstandard för att höja den hos dem som lever på gränsen till svält, det är ingen klasskamp jag kan ta på allvar.

Därför finner jag inte heller det vara seriöst att rösta på någon av vänsterpartierna. De borgerliga partierna måste dessutom få se sin tid i maktposition läggas till historien snart. De gjorde en viktig insats när deras partier var nya och bidrog till grundläggande mänskliga värden som rösträtt för kvinnor. Att de borgerliga partierna har funnits är viktigt. Nu är dock deras roll sedan länge utspelad och det är dags för nya partier med kunskaper de krav dagens samhälle ställer att ta över makten och utveckla samhället vidare.

Kvar finns med andra ord FI och Miljöpartiet att rösta på. Eftersom det är val om bara tre månader är det givetvis dags att på allvar börja fundera på hur man skall rösta. Jag brukar mena att det är av yttersta vikt att gröna partier börjar ta över makten på fler ställen, därför att jag tror att liksom det fanns en befrielsetid som var blå, och röd, så behövs det nu komma en grön. Fråga är således, kommer det vara FI eller Miljöpartiet som visar sig vara det grönaste partiet?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg!

Jag tror inte att man ska se det som att Fi och mp tävlar i att vara det grönaste partiet - jag (som är med i Fi) tror att vi båda behövs för att komplettera varandra för att det ska bli en så bra utveckling som möjligt.

Det betyder att jag naturligtvis tycker att du och dina klimatvänliga globalt solidariska vänner ska rösta på Fi i EU-valet, eftersom mp kommer att få många röster ändå och helt säkert komemr att få stolar i Europaparlamentet.

Men det krävs ett tydligt genusperspektiv i klimatpolitiken om vi ska nå en nödvändig förändring.

Här är ett pressmeddelande Fi skickade igår: http://www.newsdesk.se/pressroom/feministiskt_initiativ__fi/pressrelease/view/feministiskt-initiativ-haelsar-chamberland-vaelkommen-277735

Läs gärna Fi:s hela valplattform till EU här: http://feministisktinitiativ.se/eu_plattform.php

Ha det bra!

Anonym sa...

Veronica:

Hur kan MP få många röster om de som "borde" vara MP:s kärnväljare röstar på andra partier?

Jag är partisk eftersom jag är medlem i MP, men jag måste säga att jag blir lite nedstämd när jag läser sådana här bloggar och MP bara anses vara ett alternativ och inte det självklara valet. Vad saknar vi eller vad saknar du?

Tobias Adersjö fd fullmäktigeledamot Hässleholm(MP)

Mikusagi sa...

Jag gillar verkligen
VERKLIGEN
din blogg

[/ointressant kommentar]

Queersammanbrott sa...

Jag gillar verkligen
VERKLIGEN
att du inte är en tyst åskådare :)