onsdag 19 augusti 2009

Rolf Hillegrens ananas i analen

"Ingen människa som får se sin våldtäktsanmälan hamna på Rolf Hillegrens bord kan uppleva att anmälan blir objektivt prövad"

Detta menar Madeleine Leijonhufvud,
professor i straffrätt, efter åklagaren Rolf Hillegrens uttalande om våldtäkt som en ”ordningsförseelse”. Leijonhufvud kräver nu att Hillegren får sparken och påminner samtidigt regeringen om att Samuelsson fick sparken för att hon på Gotland inte agerade i samklang med lagen. På Hillegrens post är det dock än viktigare att man faktiskt har kompetensen att agera efter de svenska lagarna.

Läs artikeln i SVD och fundera sedan på hur många av dina kvinnliga bekanta, eller barnen i din omgivning, som faktiskt varit utsatta för sexuella övergrepp eller våldtäkt. Fundera sedan vidare medan du försöker känna känslan av att någon mot hennes vilja tränger sig in i din mamma och i bästa fall bara lämnar kladdig säd inuti och över henne, på om två år verkligen är en respektfull normal strafftid för våldtäkt. Fundera på om stöld och olaga intrång i din mammas, din lillasysters eller din väninnas kroppär så oviktigt att förebygga, att vi sedan straffar ekonomiska brottslingar långt värre än personer som våldtar. Vad sänder det för signaler?

Nej, man skall inte kunna fällas när en persons ord står mot en annan persons ord, men i en rättsstat där våldtäkt ses som något allvarligt så skulle det långt mer sällan än idag enbart behöva vara en fråga om ord mot ord.

Inga kommentarer: