söndag 16 augusti 2009

Våldtäkt är naturligt!

Eller? SvD rapporterar att det nu kommer att bli svårare än tidigare att fälla våldtäktsmän.

Rolf Hillegren vid City åklagarkammare i Stockholm tycks när han talar med SvD sprudla av glädje över att det nu blir lättare att våldta kvinnor:

– När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.

Nej, Rolf Hillegren, en våldtäkt inom äktenskapet är inte en ordningsförseelse. Hade jag haft din usla kvinnosyn så hade jag straffat mig själv genom att be Bert Karlsson penetrera mig med den glidmedelsbefriade jätteananasen i anus. Dock, i ett samhälle där våldtäkt fortfarande ger långt lägre straff än att ägna sig åt ekonomiskt fiffel så kanske en tillbakagång till den klassiska kvinnorollen som "kåt, glad och tacksam" är på turné mot lagböckerna?

Problemet i Sverige är inte fängelser som är överfyllda av våldtäktsslem, utan att för få våldtäktsmän fälls. Det är dock viktigt att ingen oskyldig någonsin döms, så hur skall vi undvika det samtidigt som vi undviker att skyldiga som idag kommer undan? Skall man skärpa hur man dömer i våldtäktsfall så måste man också satsa stort på att på andra sätt möjliggöra för offren att våga anmäla. När våldtäkter i hemmen är vanliga men sällsynt anmälda så satsar dock HD sorgligt nog på att göra det ännu svårare för våldtäktsoffren att anmäla. Rolf Hillegren är ingen oskyldig åskådare till att heteronormen är framme och sexistollar på Sveriges alla maktinstitutioner utan är istället med och stödjer att våldtäkter på jämställdheten blir möjliga att genomföra.

Andra bloggar om samma ämne: Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina Bison Blog Linus Fremin Heidis News


(Ps. Är du inte redan medlem i HBTQ-studenterna, RFSL, RFSU eller någon annan anti-heteronormativ förening som verkar för att få in HBTQ, jämställdhet och kompetens om heteronormen på universitetet så bli det nu. Det är kostar nada att bli medlem i HBTQ-studenterna. RFSL och RFSU kostar en liten peng (men då får man en väldigt schysst tidning). Var med och hindra att folk med Rolf Hillengrens bristande jämställdhetskompetens examineras i Sverige. Ds)

5 kommentarer:

Mikusagi sa...

Jag skulle inte vilja vara en kvinna i Hillegrens närhet. Människor som tänker så där är så läskiga.

Ännu mer läskigt är att det sitter en hel hög personer som Hillegren i landets domstolssalar.

lilithsvalin sa...

Å andra sidan kan man inte dömma någon efter vad den ena har sagt. Det måste finnas bevis för att det ska vara rättsäkert och det är det inte då. Polisen måste bli bättre på att få fram bevis, jobba snabbare samt ha ett bättre bemötande mot våldtagna kvinnor.

Queersammanbrott sa...

Det är precis det jag försöker lyfta, att skall man i denna riktning ändra hur man dömer vad gäller våldtäktsåtal så måste man i samma veva göra MASSIVA insatser för att försöka upprätthålla att någon över huvud taget vågar anmäla våldtäkt.

Som du säger måste polisen redan idag bli effektivare och skaffa ett bättre bemötande, så måste även sjukvården och domstolarna (och då ger Rolf Hillegrens uttalande helt motsatt effekt).

sofiamaa sa...

"ordningsförseelse"?! Va fan... en blir ju mörkrädd för mindre!

Fredrik sa...

Hillegrens uttalande är onekligen obehagligt, och hans förtroende som åklagare bör rimligen ses som förbrukat.

Självklart skall det underlättas för utsatta att anmäla. Tack dock för att du påpekar att beviskraven måste vara höga; ord mot ord kan aldrig vara en tillräcklig grund för fällande dom.

En annan sak: Är det inte onödigt att definiera HTBQ-rörelser som "anti-hetero"? Alla former av "anti"-termer ger så negativa vibbar, vilket sannolikt är kontraproduktivt.

Självklart skall alla ha full frihet att vara den man är, utan att fördömas av samhället. Dock känns det surt att utpekas som "förtryckare" bara för att man har det typiska "heteronormslivet"...